ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ


Στην περιοχή γύρω από το χωριό έχουν εντοπιστεί ευρήματα που πιστοποιούν ανθρώπινη παρουσία στο χώρο αυτό, από την νεολιθική εποχή μέχρι τους ιστορικούς χρόνους.

Δυτικά από το χωριό βρίσκεται το ύψωμα Καστρίτσα, που είναι πλούσιο σε ευρήματα. Συγκεκριμένα, στο ύψωμα αυτό έχουν εντοπιστεί:

* Στην δυτική πλαγιά, σπήλαιο με ίχνη εγκατάστασης, που χρονολογούνται 20000 έως 10000 χρόνια πριν από σήμερα, δηλαδή στην νεότερη περίοδο της παλαιολιθικής εποχής για την Ελλάδα. Το σπήλαιο αυτό ερευνήθηκε από Άγγλους αρχαιολόγους το 1967.
* Στην βόρεια άκρη, άλλο σπήλαιο με ίχνη εγκατάστασης από την νεότερη νεολιθική εποχή.
* Στους πρόποδες του υψώματος, τάφοι της υστεροελλαδικής περιόδου.

Ανατολικά από το χωριό, έχουν εντοπιστεί από το 1948-1949 ίχνη οικισμού, που ερευνήθηκε από τον Σ. Δάκαρη, το 1951-1952 και τα ευρήματα (τάφοι, κεραμική) δείχνουν κατοίκηση από την νεολιθική εποχή μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Βόρεια του λόφου βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη(η Τέκμον κατά πολλούς ιδικούς),όπου δεσπόζουν τα αρχαία τείχη με περίμετρο περίπου 3000 μέτρα με 5 εισόδους ενώ η κεντρική είσοδος είναι στην βορειοανατολική πλευρά του λόφου.Το όνομα της αρχαίας ακρόπολης δεν εχει διασταυρωθεί. Ο Στράβων αναφέρει οτι τα ρωμαικά στρατεύματα κατερχόμενα απο την Υλλιρία το 167 Π.Χ. συνάντησαν την πρωτευουσα των μολοσσών Πασσαρώνα και στην συνέχεια λίγα χιλιόμετρα πιό νότια την Τέκμωνα την οπία και μετά απο πολιορκία ημερών κατέλαβαν. Απο την περιγραφή αυτή του ρωμαίου ιστορικού, συμπεραίνουμε οτι η αρχαία ακρόπολη στον λόφο της Καστρίτσας, κατα πάσα πιθανότητα είναι η αρχαία Τέκμον, η πόλη που έζησε η θεία του αρχαίου βασιλιά Πύρρου και μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου η Ολυμπιάδα.Η πόλη άκμασε κύριος μετά απο την ηγεσία του βασιλιά Θαρύπα (εκ του γένος των Αιακιδών) ο οποίος έχτισε τα τείχη της τέκμων περίπου το 425 Π.Χ. με ογκόλιθους της περιοχής.Οι απόγονοι του Θαρύπα συνέχισαν την πολιτική του,και η πόλη έφτασε σε μεγάλο σημείο εμπορίου και ανάπτυξης ως την παρακμή της μετά απο την κατάκτηση των Ρωμαίων.
Εντός των τειχών της αρχαίας πόλης έλαβαν χώρα και αλλα στρατηγικά σημεία,κατά την περίοδο των βαλκανικών πολέμων,αλλα και αργότερα απο τα κατοχικά στρατεύματα του β' παγκοσμίου πολέμου.Ο λόγος είναι η γεωστρατηγική θέση του λόφου και το υψόμετρο (490μ.) που διευκόλυνε την εποπτεία των γύρο περιοχών, αλλά και τους κανονιοβολισμούς για τους βαλκανικούς πολέμους και τα πολυβολεία αντίστοιχα κατά τον β' παγκόσμιο.
Επίσης οι χωριανοί χρησιμοποίησαν τις πολυδαίδαλες εσωτερικές στοές του λόφου κατά τον β' παγκόσμιο πόλεμο,ως κρησφύγετα ή αποθηκευτικό χώρο για τα υλικά αγαθά τους. 
 
Copyright 2012 @ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ "ΤΕΚΜΩΝ"! Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Giorgos Tziovaras